Følgere

fredag 5. november 2010

Nyromantiske trekk i Victoria

Victoria er en kjærlighetsroman skrevet av Knut Hamsun skrevet i 1898. Den handler om møllerens sønn, Johannes og slottsherrens datter Victoria. De er fra to vidt forskjellige sosiale kretser som tilsier at de aldri kunne få hverandre. Johannes hadde en fantasi om at de en dag kom til å bli sammen, noe som peker på de nyromantiske trekkene om fantasien i livet. Boken er full av natur og følelsesskilidringer. Johannes for eksempel er veldig opptatt av naturen og blir selv en forfatter videre ut i romanen. Han kjenner naturen rundt "slottet" som sin egen bukselomme.

Både Victoria og Johannes var begge for stolte til å la sine følelser komme frem i det offentlige. Alikevell betror Victoria seg til sin mor om hennes kjærlighet til Johannes. I boken oppstår det mye intriger ettersom at forloveden til Victoria, Otto, oppdager at det er noe mellom Johannes og Victoria. Otto virker veldig arrogant og veldig sikker på seg selv, ettersom han er fra den kretsen Victoria selv er fra, så det er åpenbart for han at han kommer til å få Victoria. Faren hennes "trenger" at hun gifter seg med en som er en dannet mann, noe hun selv vet veldig godt ettersom at herregården hun bor i er i ferd med å gå under grunnet dårlig økonomi. Alikevell er hun betatt av Johannes og forteller han at hun elsker han. Dette fører til at Johannes får falske forhåpninger og tror at han har en sjangse til å gifte seg med Victoria. Det er derfor han begynner å skrive bøker slik at han kan "klatre" seg oppoveri samfunnskretsen og få større sjangs på å vinne Victorias hjerte. Til tross for hans tiltak er det umulig for han å kunne gifte seg med Victoria.

Romanen forteller på en måte at du bør gjøre noe med livet ditt før det er for sent. Vi vet at Victoria er forelsket i Johannes og omvendt, og det er ingen av de som gjør noe med det. Dette irriterer meg, de klarer aldri komme seg videre, selv etter Ottos død går ikke Victoria til Johannes. Hun virker bare overlegen og sier at det aldri kan bli noe mellom dem, hvorfor skulle hun da i utgangspunktet si til Johannes at hun elsket han? Johannes klarte å komme seg videre, men også Camilla, hans hemmelige forlovede fant seg en rikere mann.

Det er tydelig i boken at på denne tiden var det kretsen personen var i som hadde utgangspunkt i hvem man kunne gifte seg med og hvem man kunne omgås med. Victoria og Johannes ble nesten aldri sett sammen i offentligheten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar